Desertul clasic din Brasov care te cucereste imediat – Prajitura cu nuca si glazura de ciocolata

Daca esti in cautarea unei prajituri traditionale, cu gust autentic de nuca, crema fina si blat fraged, prajitura „Brassói diós krémes” este alegerea perfecta! Provenind din zona Brasovului, acest desert combina texturile si aromele intr-un mod delicios – straturi de foi coapte, crema bogata cu nuci si un strat lucios de ciocolata. Se face cu ingrediente simple, dar rezultatul este spectaculos, mai ales dupa o zi de odihna la rece!

Ingrediente pentru foi:
500 g faina
2 oua
2 linguri smantana
150 g miere
50 g unt
120 g zahar
1 lingurita amoniac alimentar (salacaliu)
Ingrediente pentru crema:
300 g nuca macinata
1 plic budinca de vanilie (cca 40 g)
400 ml lapte
200 g unt
200 g zahar pudra
esenta de rom (dupa gust)
Ingrediente pentru glazura:
100 g ciocolata neagra
50 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare:

  1. Prepararea foilor:
    Amesteca toate ingredientele pentru aluat: faina, ouale, smantana, mierea, untul topit, zaharul si amoniacul. Framanta pana obtii un aluat omogen, apoi imparte-l in 4 parti egale. Intinde fiecare parte in foi subtiri si coace-le pe dosul unei tavi, la 180°C, pana devin aurii (aprox. 7–10 minute fiecare). Lasa-le sa se raceasca complet.
  2. Prepararea cremei:
    Fierbe budinca in 250 ml lapte cu 1 lingura de zahar, apoi las-o sa se raceasca. Intr-un alt vas, fierbe nuca macinata in cei 150 ml de lapte ramas, apoi las-o sa se raceasca. Bate untul cu zaharul pudra pana devine cremos, apoi adauga budinca racita, nuca si aroma de rom dupa gust. Omogenizeaza totul bine.
  3. Asamblarea prajiturii:
    Imparte crema in 3 parti egale si unge cu ea cele 3 foi. Asaza ultima foaie deasupra, preseaza usor prajitura si las-o sa stea cateva ore sau peste noapte, ca sa se inmoaie foile.
  4. Glazura:
    Topeste ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca la bain-marie, apoi toarn-o peste prajitura si niveleaza. Da la rece pana se intareste complet glazura.

Sfat:
Pentru un aspect elegant, poti decora cu nuci caramelizate sau un praf fin de cacao dupa ce glazura s-a intarit.