Deliciul Negru si Alb! 🖤🤍 O prajitura de post care e gata sa devina virala

Aceasta reteta are la baza un blat subtire de cacao, o crema bogata de vanilie vegetala si o glazura lucioasa din ciocolata

I. Ingrediente Necesare
A. Pentru Blatul Subtire de Cacao (Se face un blat si se taie in 4-5 straturi subtiri)
300 g faina alba
200 g zahar
50 g cacao
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
80 ml ulei vegetal
280 ml apa minerala carbogazoasa (sau lapte vegetal neindulcit)
1 lingura de otet de mere
Optional: Esenta de rom sau vanilie
B. Pentru Crema de Vanilie de Post
600 ml lapte vegetal cremos (cat mai putin apos, ex: lapte de cocos din conserva, lapte de soia sau ovaz)
180 g zahar pudra (sau dupa gust)
120 g amidon de porumb
2 lingurite generoase extract sau pasta de vanilie
150 g margarina vegetala de buna calitate, fara gust intens, la temperatura camerei
C. Pentru Glazura Lucitoare de Ciocolata
100 g ciocolata neagra de post (minim 50% cacao)
50 ml lapte vegetal
2 linguri de ulei vegetal (pentru luciu)
2 linguri de zahar pudra (optional, pentru gust)

II. Metoda de Preparare

  1. Prepararea Blatului
    Amesteca Uscatele: Intr-un bol, amesteca faina, zaharul, cacaua, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
    Adauga Lichidele: Adauga uleiul si laptele/apa minerala. Amesteca rapid, doar pana se omogenizeaza. La final, incorporeaza otetul.
    Coacerea: Toarna aluatul intr-o tava de copt (aprox. 25×35 cm) tapetata cu hartie de copt.
    Coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 20-25 de minute. Blatul trebuie sa fie subtire.
    Lasa blatul sa se raceasca complet pe un gratar. Taie-l orizontal in 4 sau 5 foi foarte subtiri (foloseste un cutit zimtat lung).
  2. Prepararea Cremei de Vanilie
    Baza (Budinca): Amesteca amidonul cu putin lapte vegetal rece intr-un bol. Pune restul de lapte vegetal la fiert cu zaharul. Cand da in clocot, adauga amestecul de amidon si amesteca rapid si continuu pana se ingroasa mult.
    Racire: Ia budinca de pe foc, adauga extractul de vanilie. Pune o folie alimentara direct pe suprafata budincii (pentru a nu face crusta) si las-o sa se raceasca complet (trebuie sa fie la temperatura camerei).
    Crema Finala: Intr-un bol, mixeaza margarina vegetala moale pana devine spumoasa. Adauga treptat budinca racita, mixand bine dupa fiecare adaugare. Vei obtine o crema fina, aerata si stabila.
  3. Asamblarea Prajiturii
    Stratificare: Aseaza prima foaie subtire de blat inapoi in tava de copt.
    Intinde un strat subtire si uniform de crema de vanilie.
    Continua sa alternezi foaile de blat cu straturi subtiri de crema pana folosesti toate foile. Presati usor blatul de deasupra.
  4. Prepararea Glazurii
    Topirea: Intr-o cratita mica, pune laptele vegetal, zaharul si ciocolata rupta bucati. Incalzeste la foc mic, amestecand pana cand ciocolata s-a topit si glazura este lucioasa si omogena.
    Luciu: Ia glazura de pe foc si adauga cele 2 linguri de ulei vegetal. Amesteca energic. Uleiul ajuta glazura sa ramana lucioasa si sa nu crape la taiere.
    Aplicare: Toarna glazura calda (dar nu fierbinte) peste ultimul blat si intinde-o rapid.
  5. Racirea
    Lasa prajitura la frigider cel putin 6-8 ore (ideal peste noapte) pentru ca straturile sa se aseze si sa se taie perfect. Taie bucati regulate inainte de servire!