
Aceasta prajitura cu cocos este un desert spectaculos si rafinat, perfect pentru momentele in care vrei sa impresionezi familia sau invitatii. Cu un blat crocant de bezea cu cocos, un strat pufos de pandispan cu cacao, o crema fina de vanilie si un topping de frisca si ciocolata, fiecare felie este un rasfat complet. Se prepara pas cu pas, dar rezultatul final merita pe deplin efortul!
Ingrediente (pentru o tava medie, aprox. 30×20 cm):
Pentru stratul cu cocos:
4 albusuri
150 g zahar
100 g fulgi de nuca de cocos
45 g faina tip 000 (3 linguri)
Pentru blatul de cacao:
4 oua
100 g zahar
90 g faina
10 g cacao (1 lingura)
Pentru crema:
4 galbenusuri
50 g faina
500 ml lapte
20 g zahar vanilat (2 plicuri)
150 g zahar pudra
200 g margarina (sau unt, dupa preferinta)
Pentru decor:
250 ml frisca lichida (smantana pentru frisca)
100 g ciocolata topita (pentru glazura)
Mod de preparare:
- Bezeaua cu cocos:
Batem albusurile spuma tare cu zaharul. Cand se formeaza o bezea lucioasa si ferma, incorporam usor fulgii de cocos si faina, amestecand cu miscari largi de jos in sus. Tapetam tava cu hartie de copt si intindem compozitia uniform. - Blatul cu cacao:
Separat, pregatim un pandispan din cele 4 oua: batem albusurile spuma, adaugam zaharul, apoi galbenusurile, faina si cacaua cernuta. Turnam blatul peste stratul de cocos si nivelam. Coacem la 180°C pana trece testul cu scobitoarea (aprox. 25–30 de minute). Lasam sa se raceasca complet. - Crema de vanilie:
Amestecam galbenusurile cu faina si laptele, apoi fierbem la foc mic pana obtinem o crema groasa. Adaugam zaharul vanilat si amestecam. Lasam sa se raceasca. Separat, frecam margarina cu zaharul pudra pana devine spumoasa si incorporam treptat crema racita. Omogenizam bine. - Asamblare:
Peste blatul racit, intindem uniform crema. Batem frisca si o distribuim deasupra. Turnam ciocolata topita peste stratul de frisca si dam prajitura la rece pentru cateva ore inainte de servire.
Pont:
Pentru un efect estetic deosebit, traseaza fasii de ciocolata topita in zig-zag sau in model de panza de paianjen. Poti adauga si fulgi de cocos pentru decor.
Pofta buna!