
Aacest desert spectaculos se transforma intr-o prajitura cu trei tipuri de blat, un strat generos de crema fina si un mix aromat de rom, stafide si portocala confiata. O combinatie sofisticata si savuroasa, perfecta pentru ocazii speciale sau pentru a impresiona familia la final de saptamana!
Ingrediente pentru blaturi (forma 23×30 cm):
7 oua
105 g faina
105 g zahar
10 g cacao
50 g nuca macinata
Mod de preparare blaturi:
Separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare.
Galbenusurile se freaca cu zaharul pana devin cremoase.
Se incorporeaza usor spuma de albus in galbenusuri, apoi se cerne faina deasupra si se amesteca usor.
Se imparte compozitia in 3 parti egale: una ramane simpla, in a doua se adauga cacao, in a treia nuca macinata.
Se coc separat in tava tapetata cu hartie de copt, cate 6–7 minute fiecare, la 180°C. Se lasa la racit.
Ingrediente pentru crema:
450 ml lapte
100 g zahar
1 plic budinca vanilie (pentru fiert)
400 ml frisca lichida
100 g zahar pudra
1 plic gelatina fix
150 g nuca tocata grosier
50 g coaja de portocala confiata
50 g stafide
2 linguri esenta de rom
Mod de preparare crema:
Budinca se dizolva in 100 ml lapte, restul laptelui se incalzeste cu zaharul. Se adauga budinca dizolvata si se fierbe pana se ingroasa. Se lasa la racit.
Frisca se bate cu zaharul pudra, apoi se adauga gelatina fix.
Crema de budinca racita se incorporeaza in frisca treptat.
Stafidele si portocala se stropesc cu rom si se lasa la inmuiat.
Asamblare:
Pe o tava se pune blatul simplu, se monteaza o rama patrata in jur.
Se unge cu crema, se presara jumatate din fructele inmuiate si din nuca.
Se adauga blatul cu nuca, se repeta stratul de crema + fructe + nuca.
Se adauga blatul cu cacao, se unge cu restul de crema si se presara nuca.
Se da la frigider minimum 5 ore, apoi se indeparteaza rama si se taie in cuburi mari.
Optional – Sos de ciocolata pentru servire:
100 g unt
100 g zahar
50 g cacao
100 ml lapte
Se topesc impreuna toate ingredientele, se lasa la racit si se toarna peste fiecare portie la servire.