De Sf Nicolae se respecta traditiile: Ce nu este bine sa faci in aceasta zi

Sf Nicolae este celebrat de crestinii ortodocsi in data de 6 decembrie. Ziua de 6 decembrie este una plina de traditii si obiceiuri din popor. Este totodata ziua de Mos Nicolae.

Traditii si Obiceiuri de Sf Nicolae si Mos Nicolae

In fiecare an, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetele, pentru ca Mos Nicolae vine sa le aduca daruri, daca au fost cuminti. Cei obraznici vor primi o nuielusa in loc de dulciuri si cadouri.

Se spune ca Mos Nicolae vine pe un cal alb si este protectorul celor nevoiasi si al orfanilor. Se mai crede ca Sf Nicolae are puterea de a-i salva pe corabieri de la inec si ca apara vaduvele si soldatii pe timp de razboi.

De Sf. Nicolae, in case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun in apa pentru a inflori pana de Anul Nou. Daca acest lucru se intampla, anul urmator va fi unul plin de belsug.

Se mai spune ca in aceasta zi Sfantul Nicolae se ascunde de Soare si-si scutura barba de ninsoare. In alte regiuni, fetele se aduna in Ajunul Sf Nicolae si fac placinte. Seara, flacaii dau navala pentru manca acele placinte.

Ce sa nu faci de Sf Nicolae

1. NU FI ZGARCIT

In ziua Sf Nicolae este bine sa fii darnic si iubitor cu cei din jurul tau. Zgarcenia nu doar ca este considerata un pacat, dar il manie pe Sfantul saracilor, iar singurul cadou pe care l-ai putea primi la anul ar fi o nuielusa.

2. NU AI VOIE SA TE CERTI SAU CONTRAZICI CU NIMENI

In ziua Sf Nicolae, nu este bine sa te certi cu nimeni. Se spune ca persoanele care au chef de scandal in aceasta zi sfanta, vor avea un Craciun nefericit in familie.

3. NU UITA DE CEI SARACI

Primul lucru pe care trebuie sa il faci in dimineata zilei de 6 Decembrie este sa oferi un cadou unui sarman. Orice cadou simbolic, chiar si un covrig, ii va insenina ziua celui sarman.

4. NU AI VOIE SA SPELI HAINE

Nici de mana si nici folosind masina de spalat. Munca in zi de sarbatoare este considerata o ofensa la adresa sfintilor si a lui Dumnezeu.

5. LINISTESTE-I PE CEI INTRISTATI

Nu ai voie sa treci nepasator pe langa necazurile celor din jurul tau. Trebuie sa ii linistesti pe cei care nu o duc tocmai bine in aceasta perioada.

6. SPALA-TI FATA CU ZAPADA, DACA A NINS AFARA

Se spune ca Sfantul Nicolae apare pe un cal alb, iar acest cal este simbolizat de prima ninsoare care apare in jurul datei sfantului. Este bine sa te speli pe fata cu zapada, daca a nins, pentru ca asta aduce prosperitate si sanatate.

7. SPUNE O RUGACIUNE INAINTE DE A-TI PREGATI CIZMELE SAU GHETUTELE PENTRU MOS

Se spune ca rugaciunea ajuta la infaptuirea dorintelor noastre, mai ales daca este rostita din toata inima.

8. SE FAC REPETITII PENTRU MERSUL LA COLINDAT

In zonele rurale, feciorii satului se organizeaza in cete si isi aleg gazda in casa careia repeta colindele de Craciun si Anul Nou. Acestia fac repetitii pentru o serie de alte obiceiuri precum mersul cu Ursul sau cu Capra.