
Placinta de cartofi, crocanta pe margini si moale in mijloc ne aminteste de mesele din copilarie, cand toata casa mirosea a cartofi prajiti si dragoste. Este una dintre acele retete simple, dar imposibil de uitat, care aduna toata familia in jurul bucatariei. Iata cum se prepara la noi!
Ingrediente:
5 cartofi mari (aprox. 800 g)
2 catei de usturoi
1 ou (optional – fara ou iese mai crocant)
80–100 g faina (aproximativ 4–5 linguri)
1 lingurita sare (5 g)
Piper macinat, dupa gust
Ulei sau untura pentru prajit (aprox. 150–200 ml)
Mod de preparare:
Cartofii se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare, cruzi.
Se stoarce bine compozitia cu mana sau intr-un prosop de bucatarie curat, pentru a elimina excesul de apa – acesta este secretul texturii crocante.
Se adauga usturoiul pisat, oul (daca folosim), sarea, piperul si faina. Se amesteca bine pana obtinem un aluat lipicios, dar nu prea moale.
Intr-o tigaie se incalzeste bine uleiul sau untura, apoi, cu o lingura, se iau gramajoare de aluat care se aplatizeaza usor in tigaie.
Se prajesc la foc mediu pe ambele parti pana devin aurii si crocante.
Se scot pe un servetel de hartie pentru a absorbi excesul de grasime.
Sfat:
Se pot servi ca atare, dar si cu smantana, smantana cu usturoi sau cu cascaval ras deasupra. Un preparat simplu, dar care cucereste de la prima muscatura.