
Ingrediente pentru caramel:
150 g zahar
Ingrediente pentru crema:
400 ml lapte condensat
400 ml lapte evaporat (sau lapte integral)
5 oua
1 lingura esenta de vanilie
Ingrediente pentru blatul de ciocolata:
100 g unt moale
150 g zahar
1 ou
150 g faina
40 g cacao
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
125 ml lapte batut (sau iaurt/lapte cu cateva picaturi de otet)
Mod de preparare:
Prepara caramelul:
Intr-o craticioara, topeste zaharul la foc mediu pana devine auriu si lichid.
Toarna caramelul intr-o forma de copt rotunda (aprox. 22–24 cm diametru) si lasa-l sa se intareasca.
Prepara blatul de ciocolata:
Bate untul cu zaharul pana devine cremos.
Adauga oul si amesteca bine.
Intr-un alt bol, amesteca faina, cacaoa, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
Incorporeaza ingredientele uscate peste cele umede, adaugand treptat laptele batut. Amesteca pana obtii o compozitie omogena.
Toarna blatul peste caramel in forma de copt.
Prepara crema:
Intr-un blender sau bol mare, amesteca laptele condensat, laptele evaporat, ouale si esenta de vanilie pana obtii un amestec fin.
Toarna usor crema peste compozitia de blat. Nu te speria daca pare ca se amesteca – in cuptor se va separa perfect!
Coacere:
Acopera forma cu folie de aluminiu.
Asaza forma intr-o tava mai mare, cu apa fierbinte (pentru bain-marie).
Coace la 180°C timp de 1 ora sau pana cand flanul este inchegat (testeaza cu o scobitoare).
Racire si servire:
Lasa prajitura sa se raceasca complet, apoi pune-o la frigider pentru cel putin 4 ore (ideal peste noapte).
Rastoarn-o pe un platou si bucura-te de spectacolul straturilor perfecte!
Tips & Tricks:
Foloseste o forma adanca si bine unsa pentru coacere.
Daca nu ai lapte evaporat, poti folosi lapte integral, dar gustul va fi mai putin cremos.
Pentru un plus de savoare, poti adauga un strop de rom in crema de flan.