Cozonac cu cacao „lipicios” – Aroma copilariei intr-un aluat impletit pufos si irezistibil

Daca visezi la un cozonac de casa care sa umple bucataria cu miros de cacao si vanilie, atunci acest cozonac „ragacsos” (lipicios) este reteta ideala. Cu un aluat pufos si un strat generos de crema de cacao, acest desert maghiar cucereste din prima imbucatura. Nu este doar delicios, ci si spectaculos datorita impletiturii sale. Perfect pentru weekenduri, sarbatori sau pur si simplu cand vrei ceva bun, cald si autentic.

Ingrediente pentru aluat (2 cozonaci):
600 g faina
200–300 ml lapte (cat cere aluatul)
3 oua intregi + 1 ou pentru uns
1 praf de sare
25 g drojdie proaspata
60 g zahar
1 plic zahar vanilat (aprox. 8 g)
Coaja rasa si zeama de la ½ lamaie
2 linguri ulei (aprox. 20 ml)
Ingrediente pentru crema:
120 g margarina
50 g zahar
2 plicuri zahar vanilat (16 g)
2 linguri cacao olandeza (aprox. 15 g)
1 lingura cacao tip Nesquik (aprox. 7 g)

Mod de preparare:
Activarea drojdiei:
Incalzeste usor laptele si dizolva o lingurita de zahar in el. Adauga drojdia si las-o sa se activeze 5–10 minute pana face spuma.
Prepararea aluatului:
Intr-un bol mare, pune faina, ouale, sarea, restul de zahar, zaharul vanilat, zeama si coaja de lamaie. Toarna peste ele laptele cu drojdia activata si uleiul. Framanta un aluat neted si elastic. Acopera-l si lasa-l la dospit 40 de minute intr-un loc cald.
Prepararea cremei:
Topeste margarina si amestec-o cu zaharul, zaharul vanilat si cele doua tipuri de cacao. Lasa crema sa se raceasca, ca sa nu fie prea lichida.
Formarea cozonacilor:
Imparte aluatul dospit in 6 parti egale. Intinde fiecare bucata intr-un dreptunghi subtire, unge-l cu crema de cacao si ruleaza-l strans, ca pe o clatita.
Impletirea:
Impleteste rulourile cate trei si asaza-le intr-o tava inalta, tapetata cu hartie de copt. Unge cozonacii cu ou batut si inteapa-i din loc in loc cu o scobitoare. Acopera-i si lasa-i la crescut inca 30 de minute.
Coacerea:
Coace cozonacii in cuptorul preincalzit la 180°C, functie sus-jos, timp de 25–30 de minute, pana se rumenesc frumos.

Tips:
✔ Pentru un plus de aroma, poti adauga in crema un praf de scortisoara sau coaja rasa de portocala.
✔ Lasa cozonacii sa se raceasca pe un gratar, astfel incat aburul sa nu-i inmoaie la baza.

Pofta buna la un cozonac ca la bunica!