
Ingrediente (50–60 cornulete)
Pentru aluat:
350 g faina
200 unt sau untura (pentru extra fragezime)
100 g zahar pudra
1 ou
1 plic zahar vanilat
1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
1 praf de sare
Pentru umplutura (nuca):
200 g nuca macinata
120 g zahar
50 ml lapte
1 lingurita esenta de vanilie (sau rom)
Optional: 1 lingura cacao pentru o umplutura mai intensa
Pentru umplutura alternativa (gem gros):
200 g gem de prune sau caise (sa fie gros, nu lichid)
optional 50 g nuca macinata pentru consistenta
Pentru finisare:
150 g zahar pudra vanilat
Mod de preparare
- Aluatul
Bate untul moale cu zaharul pudra pana devine cremos.
Adauga oul, vanilia, sarea si coaja de lamaie.
Incorporeaza treptat faina pana obtii un aluat moale, nelipicios si fraged.
Lasa-l la frigider 30 de minute. - Pregatirea umpluturii de nuca
Pune laptele cu zaharul intr-un ibric si incalzeste pana se topeste zaharul.
Adauga nuca macinata si aromele.
Amesteca pana obtii o crema groasa, usor modelabila.
Las-o sa se raceasca. - Formarea cornuletelor
Rupe bucatele mici din aluat si intinde-le intr-o forma ovala/rotunda mica.
Pune cate o biluta mica de umplutura in mijloc (aprox. cat o aluna).
Ruleaza usor dinspre margine catre interior si apoi curbeaza-le in forma de semiluna.
Daca le modelezi ca in imagine, pastreaza forma rotunjita, putin mai groasa.
Asaza cornuletele in tava pe hartie de copt. - Coacerea
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Coace cornuletele 12–15 minute, pana sunt usor aurii pe margini. - Finisarea
Tavaleste-le imediat, cat sunt fierbinti, in zahar pudra vanilat.
Lasa-le sa se raceasca complet pentru a deveni super fragede.
Sfat util:
Cornuletele sunt si mai bune a doua zi — fragezimea creste, iar aroma umpluturii se intensifica.
De asemenea, aceste cornulete pot fi adaptate dupa preferinte, deoarece aluatul fraged se potriveste excelent cu multe tipuri de umpluturi: rahat taiat bucatele, gem gros de prune, caise sau visine, crema de ciocolata, nuca amestecata cu cacao ori chiar mac macinat indulcit. Poti experimenta oricand cu ingredientele tale preferate pentru a obtine varianta perfecta pentru gustul familiei.


