Cornulete fragede cu umplutura de nuca

Ingrediente (50–60 cornulete)
Pentru aluat:
350 g faina
200 unt sau untura (pentru extra fragezime)
100 g zahar pudra
1 ou
1 plic zahar vanilat
1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
1 praf de sare
Pentru umplutura (nuca):
200 g nuca macinata
120 g zahar
50 ml lapte
1 lingurita esenta de vanilie (sau rom)
Optional: 1 lingura cacao pentru o umplutura mai intensa
Pentru umplutura alternativa (gem gros):
200 g gem de prune sau caise (sa fie gros, nu lichid)
optional 50 g nuca macinata pentru consistenta
Pentru finisare:
150 g zahar pudra vanilat

Mod de preparare

  1. Aluatul
    Bate untul moale cu zaharul pudra pana devine cremos.
    Adauga oul, vanilia, sarea si coaja de lamaie.
    Incorporeaza treptat faina pana obtii un aluat moale, nelipicios si fraged.
    Lasa-l la frigider 30 de minute.
  2. Pregatirea umpluturii de nuca
    Pune laptele cu zaharul intr-un ibric si incalzeste pana se topeste zaharul.
    Adauga nuca macinata si aromele.
    Amesteca pana obtii o crema groasa, usor modelabila.
    Las-o sa se raceasca.
  3. Formarea cornuletelor
    Rupe bucatele mici din aluat si intinde-le intr-o forma ovala/rotunda mica.
    Pune cate o biluta mica de umplutura in mijloc (aprox. cat o aluna).
    Ruleaza usor dinspre margine catre interior si apoi curbeaza-le in forma de semiluna.
    Daca le modelezi ca in imagine, pastreaza forma rotunjita, putin mai groasa.
    Asaza cornuletele in tava pe hartie de copt.
  4. Coacerea
    Preincalzeste cuptorul la 180°C.
    Coace cornuletele 12–15 minute, pana sunt usor aurii pe margini.
  5. Finisarea
    Tavaleste-le imediat, cat sunt fierbinti, in zahar pudra vanilat.
    Lasa-le sa se raceasca complet pentru a deveni super fragede.

Sfat util:
Cornuletele sunt si mai bune a doua zi — fragezimea creste, iar aroma umpluturii se intensifica.

De asemenea, aceste cornulete pot fi adaptate dupa preferinte, deoarece aluatul fraged se potriveste excelent cu multe tipuri de umpluturi: rahat taiat bucatele, gem gros de prune, caise sau visine, crema de ciocolata, nuca amestecata cu cacao ori chiar mac macinat indulcit. Poti experimenta oricand cu ingredientele tale preferate pentru a obtine varianta perfecta pentru gustul familiei.