Cheesecake cu picaturi de roua – desertul magic care straluceste pe masa

Un cheesecake care nu este doar delicios, ci si spectaculos! Preparat pe un blat fraged, cu o crema fina de branza si acoperit cu un strat de spuma aerata, acest desert surprinde prin „picaturile de roua” aurii ce apar dupa racire. O reteta mostenita din familie, simpla si garantat reusita, perfecta pentru sarbatori sau ocazii speciale.

INGREDIENTE (pentru o tava mare de aproximativ 25×35 cm):
Pentru aluat:
2,5 cani faina alba tip 000 (cani cu varf mic)
2 lingurite praf de copt
1 lingura zahar vanilat
½ cana zahar pudra
200 g unt sau margarina
4 galbenusuri (albusurile se pastreaza pentru spuma)
Pentru crema:
1,5 kg branza de vaci grasa sau semi-grasa
½ cana ulei
1 – 1,5 cani lapte (in functie de cat de uscata este branza)
1 budinca de vanilie/ frisca fara zahar (40 g)
1 lingura zahar vanilat
1 cana zahar
2 oua intregi
2 galbenusuri (albusurile se pastreaza pentru spuma)
Pentru spuma:
½ cana zahar
6 albusuri

MOD DE PREPARARE:
Aluatul:
Amestecam faina cu zaharul pudra, zaharul vanilat si praful de copt.
Adaugam untul sau margarina rece, taiata cubulete, si framantam usor cu degetele pana se formeaza firimituri.
Incorporam galbenusurile si framantam scurt, pana obtinem un aluat fin si elastic.
Tapetam tava cu margarina si pesmet, intindem aluatul, il punem in tava si il intepam cu furculita.
Umplutura:
Macinam branza. Batem ouale si galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat pana devin cremoase.
Adaugam branza si mixam.
Incorporam uleiul, praful de budinca si la final laptele (in functie de consistenta branzei).
Mixam bine si turnam compozitia peste blat.
Coacerea:
Coacem la 180°C, aproximativ 50 de minute.
Spuma:
Batem albusurile spuma tare, adaugam treptat zaharul si mixam pana se dizolva complet.
Dupa 40 de minute de copt (cand marginile sunt rumenite), scoatem cheesecake-ul din cuptor, intindem spuma deasupra si mai coacem 10 minute, pana spuma capata o nuanta usor aurie.
Final:
Lasam sa se raceasca complet. Dupa racire, pe spuma apar frumoasele picaturi aurii de „roua”.
Se pastreaza la frigider si, optional, se poate decora cu fulgi de ciocolata.