
Ingrediente:
5 oua
200 g zahar
100 ml ulei
150 ml lapte
1 plic zahar vanilat (sau 1 lingurita extract de vanilie)
1 lingurita coaja rasa de lamaie (optional)
280 g faina
10 g praf de copt (1 plic)
2 linguri cacao
300 g visine fara samburi (proaspete sau din compot, bine scurse)
Un praf de sare
Unt si faina pentru tapetat forma
Mod de preparare:
Daca folosesti visine din compot sau congelate, lasa-le la scurs intr-o sita, apoi tapoteaza-le usor cu un servetel pentru a elimina excesul de lichid.
Separa ouale.
Bate albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga treptat zaharul si continua mixarea pana obtii o bezea ferma.
Incorporeaza galbenusurile pe rand, apoi adauga uleiul si laptele, mixand continuu.
Adauga zaharul vanilat si, daca doresti, coaja de lamaie pentru un plus de aroma.
Cerne faina impreuna cu praful de copt si incorporeaz-o treptat in compozitie, amestecand usor cu o spatula.
Separa o treime din aluat intr-un bol si amestec-o cu cele 2 linguri de cacao cernuta.
Tapeteaza o tava de chec (aprox. 30×10 cm) cu unt si faina.
Toarna jumatate din compozitia simpla in tava, adauga jumatate din visine.
Adauga toata compozitia cu cacao, apoi restul compozitiei simple si restul visinelor.
Poti amesteca usor cu o furculita pentru un efect marmorat mai pronuntat.
Coace checul in cuptorul preincalzit la 170°C timp de 45–50 de minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
Lasa-l sa se raceasca complet in tava, apoi scoate-l si feliaza-l.