Chec de lamaie care se topeste in gura – desert fin si aromat, gata sa cucereasca pe oricine! 🍋✨

Daca iti plac deserturile pufoase, usor acrisoare si extrem de aromate, acest chec cu lamaie este alegerea perfecta. Textura lui fina si crema delicata de lamaie il fac irezistibil de la prima inghititura. Se prepara usor, iar rezultatul este un desert spectaculos, numai bun pentru a fi savurat in familie sau la ocazii speciale.

Ingrediente:
4 oua
200 g zahar
un praf de sare
20 g amidon de porumb
200 ml lapte
1 lamaie (sucul si coaja rasa)
25 g unt
10 g zahar vanilat
150 ml ulei vegetal
50 g smantana pentru gatit
250 g faina
15 g praf de copt
zahar pudra pentru decor

Mod de preparare:

  1. Crema de lamaie:
    Bate 1 ou cu 50 g zahar, un praf de sare si amidonul pana obtii o compozitie omogena. Adauga treptat laptele, apoi coaja si sucul de la jumatate de lamaie. Fierbe la foc mediu pana se ingroasa. Ia de pe foc, incorporeaza untul si acopera cu folie alimentara.
  2. Aluatul:
    Bate cele 3 oua ramase cu 150 g zahar, un praf de sare si zaharul vanilat, pana ce amestecul devine albicios si spumos. Adauga uleiul si smantana, amestecand bine. Incorporeaza treptat faina amestecata cu praful de copt, amestecand delicat.
  3. Montaj si coacere:
    Toarna aluatul intr-o tava unsa si nivelata. Cu ajutorul unui pos, distribuie crema de lamaie deasupra aluatului, desenand un model decorativ. Coace in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de aproximativ 40 de minute, pana se rumeneste frumos.
  4. Final:
    Lasa prajitura sa se raceasca si presara zahar pudra pentru un aspect elegant si un gust rafinat.

👉 Poti adapta reteta in varianta mai sanatoasa: foloseste faina integrala sau de ovaz, lapte de migdale, zahar brun sau miere, iar in loc de ulei clasic – ulei de cocos.