
Daca iti doresti un desert sanatos, parfumat si usor de pregatit, acest chec cu ovaz si mere este alegerea perfecta. Este moale, plin de arome naturale, indulcit cu miere si stafide, iar stratul final de crema cu iaurt si fructe uscate o transforma intr-un rasfat complet – potrivit atat la micul dejun, cat si ca desert de dupa-amiaza.
Ingrediente
Pentru baza:
3 oua
100 g fulgi de ovaz
100 ml apa (sau suc de portocale proaspat stors, pentru o aroma fructata)
Pentru piureul de mere:
2 mere
putina apa (pentru fiert)
zeama de la ½ lamaie
3 linguri iaurt grecesc sau smantana (aprox. 60 g)
1 lingurita miere (aprox. 10 g)
60 g stafide
1 lingurita praf de copt (5 g)
Pentru crema:
3 linguri iaurt grecesc sau smantana (aprox. 60 g)
1 lingura miere (aprox. 10 g)
caise uscate (dupa gust)
migdale (dupa gust)
Mod de preparare
Pregatirea bazei:
Bate ouale intr-un bol, adauga fulgii de ovaz si amesteca bine. Toarna apa, acopera si lasa 15 minute pentru ca ovazul sa se umfle.
Prepararea piureului de mere:
Curata merele, taie-le cubulete si pune-le la fiert cu putina apa si zeama de lamaie. Gateste la foc mic pana se inmoaie complet, apoi paseaza-le intr-un piure fin.
Amestecarea compozitiei:
Incorporeaza piureul de mere in ovazul umflat, adauga mierea, apoi stafidele spalate si uscate. Presara praful de copt si amesteca usor.
Coacerea:
Toarna aluatul intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt, niveleaza si coace la 180°C timp de aproximativ 50 de minute, pana cand capata o crusta aurie si raspandeste o aroma placuta.
Prepararea cremei:
Intr-un bol, amesteca iaurtul grecesc (sau smantana) cu mierea pana obtii o consistenta fina si omogena.
Clateste rapid caisele uscate in apa rece, usuca-le pe un prosop de hartie si toaca-le marunt cu un cutit ascutit.
Marunteste migdalele cu un cutit sau zdrobeste-le usor, apoi adauga-le impreuna cu caisele in crema de iaurt. Amesteca delicat, pentru ca aromele sa se imbine armonios.
Servirea:
Dupa ce checul s-a racit, feliaza-l si serveste-l alaturi de crema cu iaurt, caise uscate si migdale.