
Ingrediente pentru blat:
360 g faina
200 g zahar tos
20 g praf de copt pentru pernic (sau praf de copt simplu + 1 lingurita scortisoara + ½ lingurita cuisoare macinate, daca vrei aroma clasica)
8 g zahar vanilat
8 g bicarbonat de sodiu
15 g cacao (2 linguri)
120 ml ulei
240 ml lapte
1,5 g scortisoara (½ lingurita)
1 praf de sare
2 oua
240 g dovlecel ras mare (optional — pentru un blat mai umed, dar nu se simte in gust)
40 g gem acrisor (visine, caise sau prune)
Ingrediente pentru umplutura si glazura:
200 g gem de prune sau visine
100 g ciocolata pentru glazura
2 linguri lapte sau smantana lichida pentru glazura
Ornamente de ciocolata (optional)
Fructe de padure pentru decor (mure, zmeura etc.)
Metoda de preparare
Pregatirea compozitiei:
Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul, praful de copt, bicarbonatul, cacaoa, zaharul vanilat, scortisoara si sarea.
Adauga laptele, uleiul, ouale si gemul acrisor. Mixeaza pana se omogenizeaza.
Daca folosesti dovlecel, adauga-l ras si scurs de excesul de apa, amestecand usor.
Coacerea:
Preincalzeste cuptorul la 180°C.
Tapeteaza o tava dreptunghiulara cu hartie de copt (aprox. 25×35 cm).
Toarna compozitia si niveleaz-o.
Coace timp de 30–35 minute, pana trece testul scobitorii. Lasa sa se raceasca complet.
Asamblarea:
Taie blatul in doua foi egale pe orizontala.
Intinde gemul pe prima foaie, asaza cealalta jumatate deasupra.
Glazurarea:
Topeste ciocolata cu laptele/smantana lichida la bain-marie sau in cuptorul cu microunde (in reprize scurte).
Intinde glazura uniform peste prajitura.
Presara ornamentele de ciocolata si decoreaza cu fructe proaspete.
Servirea:
Taie in patrate sau dreptunghiuri si serveste rece, pentru ca glazura sa fie ferma.