Cea mai renumita prajitura poloneza – Krówka – cu blat pufos, crema fina si glazura dulce

Aceasta prajitura este o comoara mostenita din bucataria unei familii poloneze, reinterpretata cu blaturi fine, un strat crocant cu nuca de cocos, o crema delicata de budinca si o glazura dulce care o transforma intr-un desert memorabil.

Ingrediente (pentru tava 24 x 34 cm):
Blat de pandispan:
5 oua
150 g zahar
120 g faina tip grific (sau faina alba cu granulatie mare)
1 lingurita praf de copt
100 g ciocolata neagra rasa
Blat cu nuca de cocos:
5 albusuri
150 g zahar
200 g fulgi de cocos
Crema de budinca si unt:
375 ml lapte
30 g zahar (2 linguri)
1 plic budinca de smantana sau vanilie (pentru 750 ml lapte)
200 g unt la temperatura camerei
Glazura:
3 plicuri zahar vanilat (3 × 16 g = 48 g)
125 ml lapte
100 g zahar
100 g unt

Mod de preparare:
Blatul de pandispan:
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate albusurile spuma tare. Adauga zaharul treptat, mixand continuu pana obtii o bezea ferma.
Incorporeaza galbenusurile unul cate unul, mixand la viteza mica.
Adauga faina amestecata cu praful de copt si ciocolata rasa. Amesteca usor cu o spatula.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata si coace 25 minute la 180°C. Lasa sa se raceasca complet.
Blatul cu cocos:
Bate albusurile spuma. Adauga zaharul in ploaie si continua mixarea pana obtii o bezea ferma si lucioasa.
Incorporeaza fulgii de cocos cu miscari usoare.
Toarna compozitia in aceeasi tava si coace 20 minute la 200°C pana devine auriu deschis. Lasa sa se raceasca complet.
Crema de budinca si unt:
Fierbe laptele cu zaharul si budinca pana se ingroasa.
Acopera budinca fierbinte cu folie alimentara (la contact) si las-o sa se raceasca complet.
Bate untul spuma, apoi incorporeaza treptat budinca rece, mixand dupa fiecare adaugare.
Glazura:
Pune toate ingredientele intr-un vas si fierbe la foc mic pana se ingroasa usor (circa 20 minute).
Toarna glazura calda peste prajitura.
Asamblare:
Asaza blatul de pandispan la baza.
Intinde uniform crema de budinca si unt.
Asaza blatul cu cocos deasupra cremei.
Toarna glazura calda.
Da la frigider pentru cateva ore pana se intareste complet.

Pofta buna!