
Aceasta reteta traditionala de salata de legume este perfecta pentru conservarea aromelor verii in borcane, pe care sa le savurezi in lunile reci. Este ideala ca garnitura pentru fripturi, sandvisuri sau pur si simplu ca gustare racoritoare. Din cantitatile de mai jos poti obtine aproximativ 21 de borcane mici (de 330 ml), pline cu savoare, culoare si vitamine.
Ingrediente:
2 kg varza alba, taiata fideluta fina
1 kg castraveti, taiati rondele subtiri
1 kg ardei kapia, taiati fasii
1 kg ceapa, taiata rondele
500 g morcovi, dati pe razatoare mare
1 ardei iute (optional, dupa gust)
3 litri apa
800 ml otet (9%)
800 g zahar
1 plic amestec de conservant cu sare, boabe de mustar, foi de dafin, piper etc.
Mod de preparare:
Pregatirea legumelor:
Spala si curata toate legumele. Taie varza fideluta, castravetii in rondele subtiri, ardeiul kapia in fasii, ceapa in rondele, iar morcovii da-i pe razatoarea mare. Pune totul intr-un vas mare si amesteca bine. Daca doresti, adauga si un ardei iute taiat fin.
Prepararea lichidului de murare:
Intr-o oala incapatoare, pune la fiert cei 3 litri de apa, otetul, zaharul si plicul de Deko. Fierbe pana cand zaharul este complet dizolvat, apoi lasa lichidul sa se raceasca.
Turnarea lichidului peste legume:
Toarna lichidul rece peste legumele amestecate. Acopera vasul cu un capac si lasa-l la frigider pana a doua zi pentru ca aromele sa se combine.
Umplerea borcanelor:
A doua zi, umple borcanele sterilizate cu amestecul de legume si cu lichidul in care au stat. Presara putin din saramura lichida in fiecare borcan astfel incat legumele sa fie bine acoperite.
Sterilizarea borcanelor:
Asaza borcanele intr-un vas cu apa fierbinte (temperatura de 85–90°C) si sterilizeaza-le timp de 20–25 de minute.
Racirea si depozitarea:
Scoate borcanele si lasa-le sa se raceasca complet la temperatura camerei, fara sa le intorci cu capacul in jos. Dupa racire, depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat.