
Ingrediente (pentru o tava de 30×40 cm):
Pentru aluat:
450 g faina (sau faina fara gluten)
200 g zahar
125 g unt moale
2 oua mari
1 lingurita praf de copt
1–2 linguri smantana (daca aluatul e prea tare)
Pentru crema de branza:
2 kg branza de vaci (cremoasa)
125 g unt moale
10 oua
600 g zahar
45 g faina alba
15 g amidon (faina de cartofi)
5 linguri cacao neagra
3 linguri cacao extra neagra
2–3 linguri smantana (pentru omogenizare, daca e prea densa)
Mod de preparare:
1️⃣ Aluatul:
Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul si praful de copt.
Adauga untul moale si ouale, apoi framanta pana se formeaza un aluat omogen (daca e prea uscat, adauga o lingura de smantana).
Imparte aluatul in doua parti egale.
Pune jumatate din aluat in tava tapetata cu hartie de copt si coace 15 minute la 180°C.
Cealalta jumatate se pastreaza la frigider, apoi se da pe razatoare mare – aceasta va deveni crusta superioara (crumble-ul).
2️⃣ Crema de branza:
Separa albusurile de galbenusuri.
Bate albusurile spuma tare.
Intr-un alt bol, mixeaza galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase.
Adauga branza, untul moale, faina si amidonul, mixand usor pana la o compozitie fina.
Incorporeaza spuma de albusuri cu o spatula, prin miscari usoare.
Imparte compozitia in 3 boluri:
In primul bol – las-o simpla (alba).
In al doilea – adauga 5 linguri de cacao neagra si amesteca.
In al treilea – adauga 3 linguri cacao neagra + 3 linguri cacao extra neagra, plus 2 linguri smantana (pentru o textura cremoasa).
3️⃣ Asamblare:
Pe blatul copt, pune alternativ linguri de crema alba, crema cu cacao si crema foarte inchisa la culoare, pana le termini.
Loveste usor tava de masa pentru a uniformiza crema si a elimina bulele de aer.
Presara deasupra aluatul ras (crumble-ul).
Coace la 170–180°C, timp de 60 minute (caldura sus-jos, fara ventilatie).
4️⃣ Finalizare:
Lasa prajitura sa se raceasca complet, apoi da-o la frigider pentru minimum 3 ore (ideal peste noapte).
Taie in cuburi generoase si savureaza cel mai fin cheesecake copt cu aroma intensa de ciocolata. 🍰


