Cat timp se coace cozonacul ca sa nu se arda. Care este temperatura perfecta

Cozonacul reprezintă desert nelipsit din gastronomia românească, mai ales în perioada sărbătorilor. Experții în arta patiseriei susțin că un cozonac “perfect” trebuie să fie aerat, bine rumenit și extrem de savuros. Pentru a obține un rezultat reușit, trebuie să acorzi atenție unor detalii importante, printre care și temperatura optimă de coacere.

Când vine vorba de durata și temperatura de coacere a cozonacului, parerile sunt diferite. După ce ai pregătit aluatul, l-ai așezat în tavă și l-ai introdus în cuptor, întrebarea firească apare: cât timp trebuie să stea la cuptor și la câte grade? Răspunsul depinde de tipul de cuptor. Pentru cuptoarele electrice, seteaza timpul la 50 de minute, la o temperatură de 185 de grade Celsius, cu căldură doar de jos, pe al doilea grătar începând de jos.

În cazul cuptoarelor pe gaz, menține-l tot 50 de minute, pe cel mai de jos grătar, la o temperatură medie. După această perioadă, efectuează testul cu scobitoarea. Dacă iese umedă de aluat, mai lasă-l în cuptor. Adaugă încă 5 minute, doar dacă nu a căpătat o nuanță aurie, și setează căldura să vină doar de sus (în cazul cuptoarelor electrice).

În privința temperaturii de coacere, gospodinele pricepute știu că framântarea unui aluat perfect pentru cozonac este esențială. Totuși, pentru cei care nu se simt în largul lor în bucătărie și preferă varianta cumpărată, câteva trucuri pot face diferența. De exemplu, în primele 20-25 de minute de coacere, este esențial să nu deschizi ușa cuptorului, evitând astfel formarea unei cruste la suprafață înainte de a crește corespunzător.

În ceea ce privește temperatura de coacere, este crucial să fie la un nivel moderat pentru a evita arderea suprafeței și cruditatea în interior. Un truc util este să preîncălzești cuptorul electric la 180 de grade Celsius, aștepți câteva minute înainte de a introduce tava cu cozonac, apoi reduci temperatura la 175 de grade Celsius.

Un alt sfat al experților culinari este plasarea unei tăvi cu apă sub tăvile de cozonac pentru a preveni arderea acestora în partea de jos, mai ales în cazul aragazelor clasice pe gaz, unde cozonacii trebuie copti la foc mic.