Cartofi preotesti – atat de buni, ca ii vei face in fiecare saptamana

Daca esti in cautarea unei retete simple, dar cu gust bogat si reconfortant, „cartofii preotesti” sunt exact ce iti trebuie. Cu un strat crocant, arome de slaninuta rumena si ceapa caramelizata, acesti cartofi copti pot fi serviti ca garnitura festiva sau chiar ca fel principal, mai ales alaturi de muraturi sau o salata usoara. Reteta e simpla si plina de gust – o combinatie pe care sigur o vei repeta.

Ingrediente:
1 kg cartofi
200 g ceapa
200 g slanina (sau bacon afumat)
sare – dupa gust
condimente – piper, boia dulce
1 lingurita ienibahar macinat (sau boabe zdrobite)
60 g untura (4 linguri)
30 ml ulei de floarea-soarelui (2 linguri)
250 ml apa
patrunjel verde tocat – pentru decor

Mod de preparare:
Curata bine cartofii si taie-i rondele de aproximativ 0,5 cm grosime. Ceapa si slanina se taie cubulete mici.
Intr-o tigaie incalzeste uleiul si adauga ceapa. Caleste pana devine sticloasa, apoi adauga slanina si prajeste pana cand devine aurie si crocanta.
Pune rondelele de cartofi peste ceapa si slanina, amesteca bine. Adauga untura, sarea, piperul, boiaua si ienibaharul. Toarna apa si lasa totul sa fiarba usor cateva minute, amestecand ocazional.
Daca tigaia este termorezistenta, o poti pune direct in cuptor. In caz contrar, muta totul intr-o tava pentru cuptor. Acopera cu folie de aluminiu si coace in cuptorul preincalzit la 200°C pana cand cartofii se inmoaie. Apoi indeparteaza folia, seteaza cuptorul la 250°C si mai lasa aproximativ 15 minute, pana cand cartofii capata o crusta aurie.
Decoreaza cu patrunjel proaspat tocat si serveste imediat. Sunt deliciosi ca atare, dar merg excelent si ca garnitura langa carne sau cu muraturi.