
Nu te poti decide intre un brownie ciocolatos si un tiramisu fin si cremos? Nici nu trebuie! Acest desert ingenios combina cele mai bune elemente din ambele lumi – totul fara zahar adaugat, dar cu un gust intens, echilibrat si complet decadent. Este ideal pentru cei care vor sa reduca zaharul fara a renunta la savoare. Reteta este usor de urmat si rezultatul este un desert spectaculos, potrivit atat pentru musafiri, cat si pentru micile rasfaturi personale. Hai sa vedem cum se face!
Ingrediente (pentru 9 bucati, intr-o tava de 18 x 18 cm):
Pentru brownie fara zahar:
100 g ciocolata neagra fara zahar
100 g unt
75 g faina
25 g migdale macinate
25 g indulcitor cu putere de 4x (ex: stevia + eritritol)
2 oua
1 lingurita praf de copt
10 g cacao neindulcita
1 praf de sare
2 espresso (aprox. 60 ml)
2 lingurite rase indulcitor (acelasi ca mai sus)
Pentru stratul tiramisu fara zahar:
3 oua
1 lingura indulcitor cu putere de 4x
250 g mascarpone
1 varf de lingurita pudra de vanilie
1 pliculet gelatina instant (gelatina fix)
Pentru decor:
cacao neindulcita pentru pudrat
Mod de preparare:
Brownie:
Topeste ciocolata impreuna cu untul (la microunde sau pe baie de aburi). Lasa sa se raceasca putin.
Bate ouale cu indulcitorul pana devin usor spumoase. Adauga ciocolata topita, 1 lingura de cafea si amesteca bine.
Incorporeaza faina, migdalele macinate, praful de copt, cacaoa si sarea.
Toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (18×18 cm), niveleaza si coace in cuptorul preincalzit la 180°C cu ventilatie, timp de 10-12 minute. Nu coace prea mult – interiorul trebuie sa ramana putin umed.
Indulceste cafeaua ramasa cu cele 2 lingurite de indulcitor.
Inteapa blatul cald din loc in loc cu o scobitoare sau un bat de frigarui, apoi toarna cafeaua indulcita deasupra. Lasa sa se raceasca complet.
Crema tiramisu:
Separa ouale.
Bate albusurile spuma tare.
Galbenusurile se amesteca cu indulcitorul, vanilia si mascarponele pana la omogenizare.
Adauga treptat gelatina instant si amesteca imediat si cu albusurile batute spuma, cu miscari usoare.
Intinde crema peste brownie si da la frigider pentru cateva ore (ideal peste noapte).
Final:
Taie prajitura in 9 patrate egale.
Presara cacao neindulcita deasupra si serveste cu placere!