
Aceasta reteta simpla de brownie fara oua, cu iaurt si ciocolata, se prepara rapid si poate fi coapta chiar si pe aragaz, intr-o tigaie cu capac. Este ideala pentru momentele cand vrei ceva dulce, pufos si intens ciocolatos, fara a porni cuptorul.
Ingrediente (masurate cu o cana de 250 ml):
45 g ciocolata rasa
55 g unt, topit impreuna cu ciocolata (aproximativ 1 minut la microunde)
250 g iaurt grecesc sau smantana fermentata
200 g zahar
120 g faina universala
25 g cacao pudra
2 g praf de copt (aprox. ½ lingurita)
5 ml extract de vanilie (1 lingurita)
Optional: fulgi de ciocolata pentru decor
Mod de preparare:
Pregatirea compozitiei:
Intr-un bol, amesteca ciocolata rasa si untul topit. Adauga iaurtul (sau smantana) si zaharul, amestecand bine pana se omogenizeaza. Incorporeaza apoi faina, cacaua, praful de copt si vanilia. Amesteca pana obtii un aluat omogen.
Turnarea in forma:
Toarna compozitia intr-o tava mica (aprox. 18 cm diametru), tapetata cu hartie de copt si unsa usor. Niveleaza si presara deasupra ciocolata rasa sau fulgi, daca doresti.
Coacerea in tigaie:
Incalzeste o tigaie mare cu capac pe foc mediu timp de 5 minute. Asaza un suport metalic (sau un capac intors) in tigaie, apoi pune forma cu prajitura deasupra. Acopera cu capacul si coace la foc mediu timp de 20–30 de minute. Este gata cand marginile incep sa se desprinda de hartie sau tava.
Racirea si servirea:
Lasa prajitura sa se raceasca usor inainte de a o taia in patrate. Serveste-o ca atare sau cu o lingura de inghetata pentru un plus de rasfat.