Batoane fragede cu gem si glazura dulce – desertul copilariei, gata in doar o ora

Daca iti amintesti cu drag prajiturelele din copilarie – fragede, dulci, cu gem parfumat si glazura alba trasata cu modele jucause – atunci aceasta reteta te va cuceri instant. Se prepara usor, cu ingrediente simple, si sunt perfecte pentru a insoti o cana de ceai sau cafea. Ideal de pregatit atunci cand apar musafiri pe nepusa masa, aceste batoane cu gem si glazura vor aduce zambete pe fetele tuturor.

Ingrediente:
Pentru aluat:
1 ou (aprox. 50 g)
180 g unt
120 g zahar
300 g faina alba tip 000
1 g vanilina
1 varf de cutit scortisoara macinata
1 varf de cutit sare
Pentru umplutura:
200 g gem sau marmelada (de preferat cu usoara aciditate)
Pentru glazura:
300 g zahar
100 ml apa
5 ml suc de lamaie (1 lingurita)

Metoda de preparare:
Pregatirea aluatului
Untul si oul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Intr-un bol, bate untul cu zaharul, vanilina, sarea si scortisoara pana obtii o crema deschisa la culoare si pufoasa.
Adauga oul si incorporeaza-l bine.
Cerne faina peste compozitie si amesteca doar pana obtii un aluat fraged. Nu framanta prea mult.
Formarea blatului
Pune aluatul pe o foaie de copt sau pe un covoras de patiserie si acopera-l cu o alta foaie de copt.
Intinde-l cu sucitorul pana obtii o foaie de aproximativ 26 × 36 cm (sau un patrat de circa 30 × 30 cm).
Pune foaia la frigider cat timp incalzesti cuptorul la 200°C.
Coacerea
Coace blatul timp de 15 minute, pana capata o usoara tenta aurie.
Lasa-l sa se raceasca complet.
Umplerea cu gem
Taie blatul in doua pe latura scurta.
Intinde gemul pe jumatate din blat, apoi acopera cu cealalta jumatate. Gemul trebuie sa fie gros si usor acrisor, pentru a echilibra dulceata glazurii.
Prepararea glazurii
Intr-o craticioara, pune zaharul, apa si sucul de lamaie.
Cand incepe sa fiarba, lasa pe foc 3 minute.
Toarna siropul intr-un alt bol si lasa-l sa se raceasca pana la 60°C.
Bate-l cu un mixer sau cu un tel de mana pana devine mai deschis la culoare si incepe sa se ingroase usor, dar ramane fluid.
Glazurarea si portionarea
Intinde rapid glazura peste tot blatul. Aceasta se intareste foarte repede, in doar cateva minute.
Taie prajitura in batoane de dimensiunea dorita.
Servirea
Asaza batoanele pe un platou si serveste-le la ceai sau cafea. Sunt fragede, aromate si cu un contrast placut intre gemul acrisor si glazura dulce.