
Daca visezi la un desert usor, aerat si cu o aroma proaspata de citrice, aceasta prajitura cu crema de lamaie este exact ce iti trebuie. Nu este o portie uriasa, dar e perfecta pentru o familie pofticioasa β la noi n-a rezistat mai mult de doua zile! Iar cremaβ¦ merge perfect si ca umplutura pentru torturi!
β
Ingrediente pentru blat:
3 oua
3 linguri apa (aprox. 45 ml)
1 praf de sare
6 linguri zahar (aprox. 120 g)
3 linguri unt topit (aprox. 45 g)
Coaja rasa de la Β½ lamaie
150 g faina
β
Ingrediente pentru crema:
2 oua
6 linguri zahar (aprox. 120 g)
Coaja rasa si sucul de la 1 lamaie
40 g amidon alimentar
200 ml smantana pentru frisca (neindulcita)
1 plic intaritor pentru frisca
2 linguri zahar pudra
β
In plus:
2-3 linguri gem de zmeura (sa fie gros, sa nu curga)
Zahar pudra cu aroma de vanilie pentru decor
π§ Mod de preparare:
Prepararea blatului:
Bate ouale cu apa si un praf de sare pana devin spumoase. Adauga treptat zaharul si mixeaza pana compozitia devine pufoasa si deschisa la culoare. Incorporeaza untul topit, coaja de lamaie si apoi faina, amestecand cu o spatula. Intinde compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coace la foc mediu (aprox. 170β180Β°C) timp de 10 minute. Lasa la racit.
Prepararea cremei:
Intr-o craticioara, bate ouale cu zaharul, adauga coaja si sucul de lamaie, apoi amidonul. Gateste la foc mic, amestecand constant, pana se ingroasa (textura va fi asemanatoare cu lemon curd).
Pune craticioara intr-un vas cu apa rece pentru a raci rapid crema.
Frisca:
Bate smantana pentru frisca cu intaritorul si zaharul pudra pana obtii o spuma tare. Incorporeaza treptat in crema de lamaie racita.
Asamblare:
Indeparteaza hartia de copt de pe blat si taie-l in 3 foi egale. Unge doua dintre ele cu gem de zmeura, apoi:
β Pune prima foaie pe un platou, unge cu jumatate din crema.
β Adauga a doua foaie cu gem, unge cu restul de crema.
β Acopera cu a treia foaie (cea fara gem).
Finalizare:
Da prajitura la rece pentru cel putin 2β3 ore. Ideal ar fi sa stea peste noapte pentru ca foile sa se inmoaie bine. Presara zahar pudra cu vanilie deasupra inainte de servire.

π Sfat dulce: Daca nu te poti abtine si o tai dupa doar o oraβ¦ e ok, dar ai grija cu felierea. A doua zi, insa, va fi perfecta: moale, aromata si usor de portionat!