Ingrediente (pentru aproximativ 6 borcane de 500 g):
3 kg ardei kapia sau gogosari
1 kg vinete coapte
1 kg rosii bine coapte (sau 700 ml suc de rosii gros)
400 g ceapa
200 ml ulei de floarea-soarelui
2-3 catei de usturoi
1 lingura sare grunjoasa (dupa gust)
2 linguri zahar (pentru a echilibra aciditatea rosiilor)
1 lingurita piper macinat
2 foi de dafin
2 linguri otet (9%)
Mod de preparare:
Pregatirea legumelor
Coace ardeii kapia si vinetele pe gratar sau direct pe flacara pana se innegresc usor. Pune-i intr-un vas acoperit si lasa-i sa transpire 15 minute, apoi curata de coaja si seminte.
Rosiile se oparesc 1-2 minute in apa clocotita, se decojesc si se paseaza (sau se foloseste suc de rosii gros).
Ceapa se curata si se toaca marunt.
Prepararea sosului
Intr-o cratita mare, caleste ceapa in ulei pana devine sticloasa.
Adauga pulpa de ardei copti tocati marunt sau pasati, apoi vinetele tocate. Amesteca bine.
Adauga rosiile pasate, usturoiul zdrobit, sarea, zaharul, piperul si foile de dafin. Lasa totul sa fiarba la foc mic 45-60 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.
Finalizarea si conservarea
Spre final, adauga otetul, mai potriveste gustul de sare si zahar.
Sosul se toarna fierbinte in borcane sterilizate, se inchid ermetic cu capace, apoi se intorc borcanele cu fundul in sus si se acopera cu o patura pana se racesc complet.
👉 Rezultatul: un sos gros, dulce-acrisor, parfumat de ardeii copti, perfect pentru a fi servit ca aperitiv, pe paine prajita, ca garnitura la fripturi sau ca baza pentru alte mancaruri.