Un om de afaceri a donat 20.000 de euro pentru salvarea Băilor Imperiale din Herculane: „Fiul meu de 11 ani mi-a spus că trebuie să-i ajut pe aceşti tineri“

Omul de afaceri timişorean Ovidiu Sandor a contribuit cu aproape 20.000 de euro la campania de strângere de fonduri derulată în această perioadă pentru protejarea staţiunii Băile Herculane.

Tinerii arhitecţi din Asociaţia “Locus” Timişoara, care au dat viaţă iniţiativei Herculane Project, au demarat în luna aprilie o campanie de strângere de fonduri pentru a pune în siguranţă una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din Băile Herculane

“Motivul pentru care am făcut gestul asta este pentru că fiul meu, de 11 ani, mi-a spus că trebuie să-i ajut pe aceşti tineri. Am văzut iniţiativa acelor tineri arhitecţi, legată de Herculane şi la un moment dat am făcut o vizită la Herculane cu copiii şi am vizitat atât baia asta imperială, cât şi alte clădiri de acolo care au istorii similare care au o soartă la fel de tristă. Am decis că e ceva ce trebuie sprijinit, din mai multe puncte de vedere. În primul rând clădirea în sine şi locul în sine, care sunt o dovadă fizică a istoriei noastre cu toate nuanţele ei, cu perioada romană, cu perioada habsburgică, cu perioada austro-ungară, cu perioada comunistă, cu toate straturile acestea şi nuanţele istoriei.

În al doilea rând, cred că este grozav că în sfârşit tânăra generaţie începe să se implice din ce în ce mai tare în astfel de proiecte culturale sau sociale şi cred că genul asta de iniţiativă trebuie încurajat şi susţinut. Consider că această clădire, dacă e repusă în valoare şi dacă ea devine un loc cultural sau social, poate să ajute Băile Herculane, care sunt un loc fantastic, să-şi regăsească calea şi să redevină o staţiune celebră în Europa. Acest proiect cred că poate fi un exemplu extraordinar despre cum poate o cumunitate să se redescopere în jurul unui astfel obiect de patrimoniu”, a declarat Ovidiu Sandor.

O parte din acoperişul clădirii Băilor Imperiale Neptun şi un perete s-au prăbuşit în luna februarie, existând ricul major ca şi alte părţi ale clădirii să aibă aceeiaşi soartă. Voluntarii Herculane Project au anunţat pe pagina lor de Facebook că au nevoie de 100 de mii de euro pentru a demara lucrările de conservare, pentru care au făcut un proiect tehnic şi aveau deja autorizaţie de construire de la Primăria Herculane.

Un om de afaceri din Timişoara i-a anunţat că va dubla suma care se va aduna din donaţii, până la 1 mai. Condiţia a fost ca la momentul respectiv să nu-i fie dezvăluită identitate.