
Daca vrei un desert fara zahar, dar plin de savoare, aceasta prajitura tip „Zebra” este alegerea ideala. Straturi alternante de biscuiti digestivi, crema fina de cocos si glazura de ciocolata neagra se imbina perfect, oferindu-ti o felie delicioasa, dar mai prietenoasa cu silueta. Usor de facut si foarte aspectuoasa, va cuceri toata familia.
Ingrediente (pentru o tava 18×25 cm)
Pentru blat:
400 g biscuiti digestivi fara zahar (macinati)
4 linguri cacao pudra (aprox. 30 g)
3 linguri gem de caise fara zahar (aprox. 60 g)
1 lingura rom (aprox. 10 ml)
40 g unt
10 g indulcitor (tip 1:4, foarte concentrat)
aprox. 200 ml frisca lichida
aprox. 100 ml apa
Pentru intins:
fulgi de cocos (pentru pudrat)
Pentru crema:
150 ml frisca lichida
150 ml apa
3 linguri faina de orez brun (aprox. 30 g)
1 lingurita extract de vanilie (aprox. 5 ml)
10 g indulcitor (tip 1:4)
50 g unt
150 g fulgi de cocos
Pentru glazura:
100 g ciocolata neagra fara zahar
1 lingurita ulei (aprox. 5 ml)
🥥 Mod de preparare
- Crema de cocos
Amesteca faina de orez brun cu frisca si apa pana obtii o compozitie omogena.
Adauga jumatate din cantitatea de fulgi de cocos si gateste pe foc mic, amestecand continuu, pana cand se ingroasa.
Ia de pe foc si adauga vanilia si indulcitorul.
Lasa la racit, apoi incorporeaza untul moale si restul de fulgi de cocos. - Blatul
Intr-un bol, amesteca biscuitii macinati cu cacaoa, gemul de caise, romul, untul topit si indulcitorul.
Adauga treptat frisca lichida si apa pana cand obtii o compozitie maleabila si usor de modelat.
Imparte amestecul in 3 parti egale. Pe o planseta presarata cu fulgi de cocos, intinde fiecare parte in foi de dimensiunea tavii (18×25 cm). - Asamblarea prajiturii
Asaza prima foaie in tava, intinde jumatate din crema de cocos, apoi asaza a doua foaie.
Pune restul de crema de cocos, niveleaza, si acopera cu a treia foaie. - Glazura
Topeste ciocolata impreuna cu uleiul pe baie de aburi pana devine omogena.
Toarna glazura peste prajitura si niveleaza cu o spatula. - Racirea si servirea
Lasa prajitura la frigider cateva ore (ideal peste noapte).
Taie in cuburi sau felii si serveste.
👉 Este un desert rafinat, cremos si fara zahar, dar cu un aspect spectaculos de „zebra”, perfect pentru a impresiona musafirii.