
Ingrediente (tava 34×28 cm)
Pentru aluat:
1 ou
un praf de sare
150 g zahar
10 g zahar vanilat
80 g smantana fermentata
140 g unt moale
400 g faina
1 lingurita praf de copt
15 g cacao
250–300 g gem gros (de prune sau caise, dupa preferinta)
200 g nuci tocate
Pentru crema:
1 plic budinca de vanilie (40 g)
100 g zahar
1 lingurita amidon de porumb
500 ml lapte
200 g unt moale
Mod de preparare
- Pregatirea aluatului
Bate oul cu zaharul, zaharul vanilat si un praf de sare.
Adauga smantana si untul moale, mixand pana se omogenizeaza.
Incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si framanta un aluat potrivit de moale.
Imparte aluatul in doua parti egale: lasa una simpla (alba) si in cealalta incorporeaza cacaua.
Da aluatul la frigider pentru 30 de minute. - Pregatirea cremei
Fierbe budinca de vanilie cu laptele, zaharul si amidonul, amestecand pana se ingroasa.
Acopera cu folie alimentara direct pe suprafata cremei si lasa sa se raceasca complet.
Mixeaza untul moale si adauga treptat budinca rece, obtinand o crema fina. - Asamblare
Imparte aluatul in patru parti (doua albe si doua cu cacao).
Intinde prima foaie alba si pune-o in tava tapetata cu hartie de copt.
Intinde un strat subtire de gem, apoi presara nuci tocate.
Adauga un strat de crema, apoi o foaie de aluat cu cacao.
Continua alternanta: gem + nuci + crema + foaie alba, pana termini ingredientele.
Ultimul strat trebuie sa fie foaie de aluat (preferabil cea cu cacao, pentru aspect). - Coacere
Coace prajitura la 175°C timp de 15–20 de minute, pana blatul prinde o culoare usor aurie. - Servire
Lasa prajitura sa se raceasca bine, apoi taie patrate sau dreptunghiuri.
Pentru un plus de aspect, o poti pudra cu zahar sau glazura cu putina ciocolata topita.