Prajitura cu crema de branza si aluat fraged. O incantare pentru orice zi

Ingrediente (aprox. 12 bucati)
Pentru crema:
300 g branza de vaci bine scursa
250 g mascarpone light
coaja rasa de la 1 lamaie
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura esenta de vanilie
aprox. 4 lingurite indulcitor (sau zahar, dupa gust)
1 galbenus de ou
1 lingura faina de ovaz (sau alta faina fina)
Pentru aluat fraged:
250 g faina de ovaz
100 g unt rece
1 ou
100 g smantana fermentata (sau iaurt grecesc)
aprox. 3 lingurite indulcitor (sau zahar)
1 lingurita praf de copt
50 ml lapte
un praf de sare

Mod de preparare:
Prepararea cremei de branza
Amesteca branza de vaci cu mascarpone pana devine o compozitie cremoasa.
Adauga coaja rasa si zeama de lamaie, esenta de vanilie, indulcitorul, galbenusul si lingura de faina de ovaz.
Omogenizeaza bine si lasa deoparte.
Prepararea aluatului fraged
Amesteca faina de ovaz cu praful de copt, sarea si indulcitorul.
Adauga untul rece taiat cubulete si framanta cu varful degetelor pana obtii un aluat nisipos.
Incorporeaza oul si smantana, apoi adauga treptat laptele pana se formeaza un aluat moale, dar nelipicios.
Imparte aluatul in doua parti egale.
Asamblare
Intinde prima jumatate de aluat intr-o tava (aprox. 20×30 cm), tapetata cu hartie de copt.
Pune deasupra toata crema de branza, uniformizeaza, apoi acopera cu cealalta jumatate de aluat intins.
Coacere
Coace in cuptor preincalzit la 180°C timp de 35–40 de minute, pana cand blatul devine auriu.
Servire
Lasa prajitura sa se raceasca bine, apoi taie cuburi.
Poti pudra cu zahar pudra sau decora cu putina scortisoara pentru un plus de aroma.

👉 Este o prajitura cu textura frageda si crema fina, potrivita pentru iubitorii de deserturi mai usoare si echilibrate.