Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de Romania din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de tari din intreaga lume.
Ora de iarna este de fapt ora legala oficiala standard, de multe ori doar ora oficiala, legata de conceptul de ora astronomica, folosita in mod normal in majoritatea tarilor sau teritoriilor, in special in emisfera nordica, acoperind calendaristic, de obicei, perioada cuprinsa intre lunile octombrie a unui an si aprilie a anului urmator.
Ora de iarna este numita astfel prin contrast cu ora de vara, al carei scop este folosirea din plin, cat mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea inapoi a orei oficiale cu o ora. Cel care s-a gandit prima data la posibilitatea introducerii acestui tip de orar conventional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, in 1898.
In noaptea de 27 spre 28 octombrie, vom da ceasul cu o ora inapoi. Se face trecerea la ora de iarna cand ora 04:00 devine ora 03:00.
Duminica vom dormi cu o ora in plus. Efectele schimbarii vor fi simtite abia luni. ”Unele pot fi chiar periculoase, precum cresterea riscului de infarct sau a celui de suicid.” atrage atentia medicului de la UPU Iasi, Tudor Ciuhodaru.