
Combinatia dintre blaturile pufoase (unul vanilat, altul cu cacao), crema parfumata cu rom si punci si glazura lucioasa de ciocolata transforma aceasta prajitura intr-un deliciu de sarbatoare. Perfecta pentru mesele festive sau pentru momentele in care vrei sa impresionezi familia si prietenii.
Ingrediente:
Blat galben:
3 oua
90 g zahar
1 praf de sar
3 linguri apa
3 linguri ulei
90 g faina
½ lingurita bicarbonat de sodiu
Blat cu cacao:
3 oua
90 g zahar
1 praf de sare
3 linguri apa
3 linguri ulei
60 g faina
30 g cacao (neindulcita)
½ lingurita bicarbonat de sodiu
Crema de punci:
2 plicuri budinca de punci (80 g)
800 ml lapte
Zahar dupa gust (aprox. 100–120 g)
Esenta de rom (cateva picaturi)
200 g unt sau margarina
Glazura de ciocolata:
3 linguri apa
3 linguri cacao
2 linguri ulei
100 g zahar
100 g unt
Mod de preparare:
Crema:
Pune 700 ml lapte la incalzit. Dizolva praful de budinca, zaharul si esenta de rom in restul de 100 ml lapte.
Toarna amestecul peste laptele cald si fierbe la foc mediu pana se ingroasa.
Lasa sa se raceasca, apoi incorporeaza untul moale si amesteca pana devine o crema fina. Tine la frigider.
Blaturile:
Bate albusurile spuma tare cu un praf de sare.
Amesteca galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase, apoi adauga treptat uleiul, apa si faina amestecata cu bicarbonatul.
Incorporeaza spuma de albusuri.
Coace in tava (20×30 cm), cu hartie de copt, la 200°C timp de 10–12 minute.
Repeta procedeul pentru blatul galben si cel cu cacao.

Asamblare:
Taie blaturile astfel incat sa ai 2 foi galbene si 2 foi cu cacao.
Asaza in straturi: blat cu cacao – crema – blat galben – crema – blat cu cacao – crema – blat galben.
Pune la frigider cateva ore.
Glazura:
Fierbe apa, cacaoa, uleiul si zaharul pana se dizolva. Ia de pe foc si adauga untul.
Amesteca pana devine o glazura lucioasa si groasa.
Toarna peste prajitura si lasa la frigider cateva ore (ideal, peste noapte).
Rezultatul? Un desert elegant, cu straturi perfecte, crema aromata si un contrast irezistibil intre blat si glazura.
Budinca de punci (cea folosita in reteta originala) are un gust specific, usor fructat si aromatizat cu rom. Daca nu o gasesti sau nu vrei sa o folosesti, poti inlocui astfel:
Variante de inlocuire:
Budinca de vanilie + cateva picaturi de esenta de rom (vei obtine aproape acelasi efect de „punci”).
Budinca de caramel – adauga o aroma mai intensa si un pic mai dulce.
Budinca de frisca – pentru o varianta mai delicata, cremoasa si neutra.
Budinca de ciocolata alba – combinata cu esenta de rom sau vanilie, pentru un gust rafinat.