Ce nu este bine sa faci maine 30 noiembrie, de sfantul Andrei

Romanii au o traditie frumoasa pentru noaptea de Sfantul Andrei, care s-a transmis inca de la daci. Si pentru ca traditiile poporului roman sunt frumoase si mistice, merita sa le cunoastem si sa povestim copiilor nostri despre ele. Ziua Sfantului Andrei se numeste si Ziua lupului sau Gadinetul schiop. Se stie ce a simbolizat lupul pentru daci, daca insusi steagul lor avea infatisarea unui balaur cu cap de lup. Se credea si inca se mai crede si acum ca in ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca „isi vede lupul coada”. Ziua se serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci si pentru oamenii care indraznesc sa plece la drum, in ziua cand porneste si luparia. Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate apropia. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece. In acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun, trece în neființă. La miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile…

Când si cum se pune grâu la încolţit pentru Sfântul Andrei. Invata cum sa-l ingrijesti corect

Ziua Sfântului Andrei, prăznuită pe 30 noiembrie, e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă.

De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit. Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu.

Ziua Sfântului Andrei e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit.

Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu şi să îl îngrijească. Se ia o mână de grâu şi se seamănă într- un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă.

Când se pune grâu la încolţit pentru Sfântul Andrei – unde se pune grâul

Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ. Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură.

Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei spune’ câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.

Dacă firele sunt zdravene şi înalte, se spune că persoana care l-a plantat va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an. Ţăranii spun că un grâu frumos înseamnă şi o recoltă bogată pe câmpuri şi în livezi în anul care vine.

Cum se pune graul la incoltit

Spala graul sub un jet de apa rece, apoi lasa-l timp de o ora, doua intr-un vas cu apa calduta. Acest procedeu ii va permite graului sa germineze mai rapid.

In tot acest timp, pregateste cate un vas pentru fiecare membru al familie, pentru plantarea graului. Poti opta pentru a planta graul intr-un ghiveci cu pamant sau intr-un recipient in care asezi un pat de vata.

Sfat! Daca folosesti recipiente identice pentru doi sau mai multi membri ai familiei, scrie pe acestea numele fiecaruia pentru a nu le incurca.

1. Plantarea graului intr-un recipient cu vata

Cea mai simpla si mai comuna modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l pui intr-un vas la baza caruia sa asezi un strat generos de vata. Umezeste apoi vata si presara graul deasupra

2. Plantarea graului intr-un ghiveci cu pamant

Daca optezi pentru a planta graul intr-un ghveci cu pamant, asigura-te ca ai la indemana un ghiveci nou, cu gauri de scurgere si pamant pentru flori sau pamant de gradina amestecat cu turba, in proportii egale.

Umple ghiveciul cu pamant, presara un strat de grau si apoi acopera totul cu un strat subtire de pamant. La final uda foarte bine pamantul.

Cum ingrijesti corect graul

In primul rand trebuie sa stii ca ggraul are nevoie de multa lumina naturala pentru a se dezvolta armonios. Asadar, acesta trebuie asezat la fereastra sau cat mai aproape de aceasta, astfel incat lumina soarelui sa poata ajunge la acesta.

Ai grija insa sa il feresti curentii de aer si de caldura directa emanata de calorifer, deoarece acestea afecteaza cresterea graului, ducand chiar la uscarea acestuia.

Nu uita sa uzi graul regulat. Acesta are nevoie de apa pentru a se dezvolta armonios. Asadar, dupa ce incolteste, asigura-te ca pamantul este in permanenta umed. Asadar, ai grija sa nu il lasi sa se usuce intre doua udari.

Atentie! Nu adauga foarte multa apa, deoarece risti ca radacinile acestuia sa putrezeasca.