Prăjitura Doboş. Este nelipsită de pe orice masa fetiva. Se face usor, iar gustul ei este de neuitat

Ingrediente pentru blaturi ( pentru 6 foi ) : 6 ouă, 6 linguri de zahăr, 6 linguri de făină, o fiolă esentă de vanilie sau un plic zahăr vanilat, un praf de sare, 2-3 lingurite de cacao( puteti face foile si simple fără cacao), un pliculet praf de copt;

Ingrediente pentru cremă : 250gr unt, 2-3 linguri de lapte fierbinte, 200gr de ciocolată albă de menaj , 150gr de zahăr, 5 gălbenusuri, 2 fiole esente de rom, optional puteti pune si cacao;

Mod de preparare: Prepararea foilor. Se freacă spumă gălbenusurile cu zahărul pană se fac asemănătoare unei creme groase si isi dublează volumul. Albusurile se mixează spumă tare cu un praf de sare pană devin spumoase si tari ca o bezea. Se toarnă albusurile peste gălbenusuri si se amestecă bine. Se adaugă făina amestecată cu praful de copt, cacaoa, esenta de vanilie si se amestecă bine folosind o spatulă de lemn. Se toarnă foile una cate una in strat subtire in tava tapetată cu hartie de copt si se coc circa 15-20 de minute fiecare. Foile coapte se asează cu tot cu hartia de copt una peste alta.

 

Dacă doriti o variantă mai  rapidă puteti folosi foile de pandispan, pe care le găsiti in orice alimentara si sunt absolut delicioase.

Prepararea cremei; Se mixează untul spumă, impreună cu laptele fierbinte, pentru ca iese foarte cremos. Separat se frecă gălbenusurile cu o parte din zahăr, pană zahărul este complet topit. Ouăle batute, restul de zahar şi vanilia se pun pe foc mic si se amesteca continuu până se îngroaşă.. Peste crema de unt se adaugă cea de gălbenusuri si se amestecă bine. Se topeste la bain marie ciocolata si se lasă să se răceasca la temperatura camerei. Se toarnă ciocolata la temperatura camerei peste crema de unt, se mixează circa 2-3 minute. Iese o cremă foarte moale la inceput, dar devine omogenă pe masură ce ciocolata se intăreste.

Asamblarea prăjiturii; Se pune pe o tavă lată prima foaie si se unge cu crema de ciocolată, apoi se asează o altă  foaie peste, presand bine cu varful degetelor, iarasi crema si tot asa pană se termină foile si crema. Puteti face si un dobos cu 12 foi, doar ca este putin mai migalos. Peste ultima foaie se intinde o glazură de zahăr, de caramel sau de ciocolată după dorinta fiecăruia. Se tine la rece 2-3 ore inainte de a fi consumată.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit!

Vezi si reteta de Prăjitură fragedă cu mere(de post). O prăjitură gustoasă cu ingrediente la indemana tuturor

Ingrediente pentru aluat: 250 ml apă minerală, 150 ml ulei, 150 gr zahăr, o lingurită zeamă de lămaie, 1/2 lingurită praf de copt, 500 gr făină, un praf sare, o fiolă esentă de vanilie.

Ingrediente pentru umplutură: un kilogram de mere, 150 gr zahăr, un pliculet zahăr vanilat, o lingurită scortisoară, 2 linguri de gris

Ingrediente pentru decor: 50g zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare:

Prepararea umpluturii. Se spală merele si se curătă de coajă. Se dau merele pe răzătoarea mare, se scurg de zeama lăsată si se pun la călit intr-o oală impreună cu zahărul. Se adaugă peste scortisoara, esenta de vanilie, grisul si se amestecă. După 10 minute de călit, se lasă compozitia deoparte la răcit.

Prepararea aluatului: Intr-un bol incăpător se adaugă apa minerală , uleiul, zahărul, zeama de lămaie, vanilia si praful de sare. Se amestecă toate ingredientele pană se dizolvă de tot zahărul. Făina se amestecă cu praful de copt si se cerne peste compozitie. Se amestecă compozitia si se frămantă pană se obtine un aluat omogen. Aluatul obtinut se acoperă cu o folie alimentară apoi se dă la rece pentru circa 20 de minute.

Aluatul se imparte in două părti. O parte de aluat se  intinde intr-o foaie cu o grosime de circa 1 cm si se pune intr-o tavă cu diametrul de 20/30 cm, tapetată cu hartie de copt. Se inteapă foaia din loc in loc cu o furculita. Peste foaie se intinde uniform compozitia de mere pe toată suprafata foii. Peste compozitie se intinde a doua foaie de aluat si  se inteapă cu furculita, din loc in loc.

Se introduce prăjitura in cuptorul incălzit la 180 C si se coace circa 25-30 min, pană devine aurie. Se lasă prăjitura să se răcescă complet,  se pudrează si se  portionează după preferinta fiecăruia.

Vă dorim poftă bună si spor la gătit !

Reteta bonus: Clatite de post, fara oua si lapte. Se topesc in gura.

Clatitele sunt preferatele mele indiferent daca sunt de post sau de dulce. Diferenta nu este mare, atunci cand stii cum sa le prepari si ai o tigaie buna la indemana. Iata cum se prepara cele mai bune clatite de post, nu ma pot abtine sa nu fac mereu, chiar daca este zi de post sau nu.

Ingrediente: 1 cana apa minerala carbogazoasa, 1 cana faina, 1 lingura zahar (optional), 50 ml ulei, 1 lingura zahar vanilat, 1 praf de sare

Mod de preparare:

Se amesteca intr-un castron zaharul, cu zaharul vanilat, faina si sarea, apoi se adauga apa minerala si uleiul si se amesteca incet cu telul. Daca iese prea groasa compozitia se mai adauga apa minerala, daca este prea subtire se mai pune putina faina. Se toarna apoi clatitele intr-o tigaie speciala, bine incinsa, si se coc pe ambele parti. Se umplu cu fructe, miere sau gem.

Reteta BONUS: Cea mai simplă, gustoasă, pufoasă, și rapidă negresă de post

Ingrediente:

300 ml apă minerală, 150 g zahăr, 150 ml ulei de floarea soarelui, 6 linguri gem de prune, 5 linguri dulceată de cirese, 4 linguri cacao, un pliculet praf de copt, 300g făină albă, 50 g stafide, 100 g nuci măcinate, 50 g nucă de cocos, 5g esentă de vanilie, coajă rasă de la o lămaie

Modalitate de preparare :

Intr-un bol se amestecă apa, zahărul si uleiul. Făina se amestecă cu cacaoa,  praful de copt si se adaugă la amestecul de apă cu ulei, amestecand cu un tel să nu se facă cocoloase. Compozitia se mixează pană se omogenizează bine toate ingredientele, se adaugă gemul , dulceata, stafidele si se mixează circa 2-3 minute. In final se adaugă nuca de cocos, nucile măcinate, esenta de vanilie si coaja de lămaie. Amesetcati bine toate ingredientele cu o lingură de lemn.

 Intr-o tavă unsă cu ulei si tapetată cu hartie de copt se toarnă compozitia de negresă si se coace la foc mediu circa 35-40 de minute pană trece testul scobitorii. După ce s-a copt se lasă să se răcească complet apoi o puteti tăia.

Se poate servi cu zahăr pudră deasupra, sau ciocolată de post topită. 

Vă dorim poftă bună si spor la gătit !
Vezi si reteta noastra de prajitura desteapta:

Vezi si reteta noastra de prajitura cu mere:

Vezi si reteta noastra gustoasa de tigaie rapida cu carne si legume :

Reteta de oua umplute:

Vezi si reteta de clatite umplute cu piept de pui:

Vezi si reteta video de tiramisu :

Vezi si reteta video de macaroane cu branza dulce de vaci si stafide la cuptor: